VAN BROK NAAR VLEES

Mensen die een overstap willen maken van brokken naar versvlees, kunnen nog wel eens tegen problemen aanlopen.

Een van de meest gehoorde klachten is diarree.

Je moet je realiseren dat een hond die altijd brokken heeft gegeten, zwakke darmen heeft. Hij moet dus eerst wennen aan versvlees. Want, het is 180 graden ander voedsel. Het is rauw, het is vers, het bevat bacterieen (goede), enzymen en vlees verteerd heel anders dan brokken.

De maag en darm van de hond kan dus erg “schrikken” van ineens zoveel ander voedsel en aan de diarree gaan. Veel honden hebben hier overigens geen last van en deze kunnen “cold turkey” worden overgezet. Maar, wat als de hond WEL diarree krijgt? Of wat nou als je al weet dat je hond gevoelige darmen heeft?

Oudere honden of honden met het gevoelige spijsverteringssysteem: daar kun je het beter langzaam aanpakken. De allerlangszaamste manier (en dit is echt voor honden die buitengewoon gevoelig zijn): je geeft bijv. eerst drie kwart brokken en 1 kwart versvlees. Het kwart versvlees overgiet je met gekookt water. Dit geef je zo twee dagen. Na twee dagen gaat je de helft brokken en de helft versvlees geven. Deze helft versvlees overgiet je wederom met gekookt water. Dat geeft je zo twee dagen. Na twee dagen ga je 1 kwart brokken geven en drie kwart versvlees. Het versvlees overgiet je wederom met gekookt water. Na twee dagen geef je alleen nog versvlees. Dit overgiet je nog 1 of 2 dagen met gekookt water. Daarna ga je 1 kwart rauw geven en 3 kwart overgieten met gekookt water. Dan ga je de helft rauw geven en de andere helft met gekookt water. Dan ga je drie kwart rauw geven en het resterende kwart met gekookt water. Dan ga je het versvlees helemaal rauw geven. Geef de voeding wel op kamertemperatuur! Honden met een gevoelig spijsverteringssysteem hebben vaak problemen met koud voedsel.

Het omschakelings-proces kan goed ondersteunt worden door het toedienen van probiotica. Dat zijn goede bacterieën die de darmflora versterken. Gooi de probiotica nooit bij het voer wanneer je er net gekookt water over heen hebt gegooid. Dat doodt namelijk direct weer deze goede bacterieën!

Wanneer je over stapt op versvlees, maak dan niet de fout op ook al snel allerlei snackjes en maaltijden zelf te gaan knutselen. Geef even geen extra groentepuree, vis, kippennekken, etc. Laat de ex-brokken hond maar eerst even goed wennen aan het versvlees. De darmen moeten eerst aansterken. Als de hond helemaal gewend is, dan kun je zelf ook dingetjes gaan knutselen. Dit HOEFT NIET! En, wees er ook voorzichtig mee. Vooral bij gevoelige honden. Bouw het langzaam op en geef niet vaker dan 1 maal per week iets “nieuws” aan de hond. Want, als je steeds diverse dingen door elkaar gooit en als nieuw introduceert aan de hond en de hond GAAT aan de diarree, dan weet je niet welk voedingsmiddel dit veroorzaakt heeft.

Mijn advies dus: doe rustig aan!!!

© Lizzy Plat-Coelers

Info